7 grunner til å gjenvinne jord i anleggsbransjen selv om det er raskere og enklere å deponere den:

I mange prosjekter er det tidspress eller mangel på plass. Derfor velger en del entreprenører å kjøre masser med fremmede arter som lupiner eller Parkslirekne til deponi. Det er ofte hverken økonomisk eller bærekraftig. Her gir vi deg 7 grunner til å tenke nytt.

1. Miljøbeskyttelse og bærekraft

Deponering av jord betyr ofte at verdifulle jordmasser går tapt for alltid. Ved å gjenvinne jord, reduseres behovet for å utvinne ny jord og andre råmaterialer, noe som beskytter naturlige ressurser og reduserer nye miljøinngrep. Deponering av jordmasser kan føre til ødeleggelse av naturarealer og skape problemer som erosjon og tap av biologisk mangfold. Gjenvinning av jord, derimot, er en mer bærekraftig løsning som tar vare på eksisterende ressurser. Det kan ta opp til 1000 år å lage en ny jord.

2. Reduksjon av deponikostnader

Deponering av jord kan være kostbart (selv om det i Norge fortsatt er altfor billig). I de fleste andre land, inkludert nesten alle EU-land, pålegges avgifter på deponering av masser for å dekke miljøkostnader og stimulere til alternative løsninger som resirkulering. Å gjenvinne jord kan derfor være økonomisk mer fordelaktig enn å betale for deponi, spesielt i tilfeller der det kreves store mengder masser.

3. Reduserte transportkostnader

Å frakte jord til deponi kan innebære lange avstander, noe som øker transportkostnadene og karbonutslippene fra maskiner og kjøretøy. Hvis jorden i stedet kan behandles og gjenbrukes lokalt på anleggsområdet, vil det kunne redusere både kostnader og miljøpåvirkningen som følge av transport.

4. Gjenbruk i prosjekter

Gjenvunnet jord kan brukes på nytt i mange bygge- og anleggsprosjekter, for eksempel til landskapsforming, veibygging og fundamentering. Dette bidrar til å redusere behovet for å utvinne nye materialer, som sand og grus, og fører til mindre miljøbelastning. For prosjekter som krever store mengder fyllmasse, kan gjenvunnet jord være en effektiv løsning både økonomisk og logistisk.

5. Regulatoriske krav og samfunnsansvar

Mange land har strenge reguleringer og insentiver for å redusere deponi og fremme resirkulering. Gjenvinning av jord kan bidra til å overholde miljøregler og styrke bedriftens samfunnsansvar. Ettersom bærekraft blir stadig viktigere i anbudsprosesser, kan gjenvinning av jord gi konkurransefortrinn ved tildeling av prosjekter. Dette ser vi stadig oftere faktisk skjer.

6. Redusert deponikapasitet

Deponikapasiteten i mange land er begrenset, og det er stadig strengere krav til hva som kan deponeres. Ved å redusere mengden jord som går til deponi, bidrar man til å avlaste deponianleggene og forlenger deres levetid. Deponier bør kun være for masser som det er umulig å gjenvinne!

7. CO2 binding vs Metan utslipp

Jord i et anlegg vil binde CO2 enten den brukes som en gressbakke eller den er plantet til med bukser og trær. Jord legges på et deponi vil slutte å binde CO2 og heller avgi Metan.

Tilbake til bloggen