Hvorfor vi trenger strengere regelverk for å beskytte matjord – EU tar grep

Matjord er en av våre mest verdifulle ressurser. Den gir oss maten vi spiser, støtter biodiversitet og fungerer som et naturlig karbonlager. Likevel er jordhelse ofte oversett i forhold til beskyttelse av vann og luft, og dette har alvorlige konsekvenser. Med økende press fra landbruk, utbygging, og forurensning, er matjord over hele verden under stadig større trussel. Derfor er det på høy tid at vi får strengere regelverk for å beskytte denne uerstattelige ressursen. Heldigvis har EU nylig foreslått lover som vil beskytte jord like strengt som vann og luft.

Bilde 1: Vi kan vente oss urolige tider dersom vi ikke begynner å ta vare på matjorden.

Jordens kritiske tilstand

Ifølge FN er omtrent 33 prosent av verdens jord moderat til alvorlig forringet som følge av erosjon, komprimering, forsuring, og i forbindelse med bygging av bygninger, vei og bane blir store mengder jord vært år kjørt til deponi. I Europa alene anslås det at 970 millioner tonn jord går tapt årlig som følge av erosjon. Dette betyr at vi mister matjord mye raskere enn den naturlig kan regenereres. Et slikt tap truer ikke bare matsikkerheten, men svekker også jordens evne til å regulere vann og karbon. Uten sunn matjord er det umulig å produsere tilstrekkelige mengder mat på lang sikt. Flere land i EU har nå høye skatter ved deponering av jord og noen har til og med lagt ned forbud mot det.

Bilde 2: Altfor mye jord som kunne vært gjenvunnet ender på deponier.

EU tar grep – Jordbeskyttelse på linje med vann og luft

I juli 2023 annonserte EU-kommisjonen et lovforslag som skal gi juridisk beskyttelse til jordsmonn, på samme måte som vann- og luftkvalitet har vært regulert de siste tiårene. Dette er et stort skritt fremover, ettersom jordressurser i mange land tidligere har blitt forvaltet fragmentert eller uten klare regler for langsiktig bevaring.

Den foreslåtte loven vil trolig inkludere tiltak for å bekjempe jordforringelse og erosjon, samtidig som den vil fremme bærekraftig landbruk og redusere tapet av organisk materiale i jorda. Det vil også sette fokus på å redusere forurensning fra kjemikalier, overflødig gjødsel og andre forurensninger som skader jordstrukturen og livet som lever der. Det vil heller ikke lenger være rom for å deponere jordmasser der det strengt tatt ikke trengs. Både i Holland/Belgia og i UK snakker man nå om Jord-hotell og jord-sykehus.

Hvorfor strengere regelverk er nødvendig

  1. Matvaresikkerhet: Forringelsen av matjord truer vår evne til å dyrke nok mat til en voksende befolkning. Sunn jord er essensiell for å sikre at vi har næringsrik mat i fremtiden.
  2. Biodiversitet: Jordsmonnet er hjemmet til et enormt økosystem av mikroorganismer og smådyr som er avgjørende for plantevekst og økosystemets helse. Når jorda forringes, trues disse livsformene, noe som kan ha kaskadeeffekter gjennom næringskjeden.
  3. Klimakrisen: Jord spiller en sentral rolle i karbonlagring. Godt vedlikeholdt jord binder karbon og bidrar til å redusere klimagassutslippene. Når jord forringes, frigjøres karbonet, noe som bidrar til klimaendringer.
  4. Erosjon og katastrofer: Uten beskyttelse blir jorda mer utsatt for erosjon. Dette fører ikke bare til tap av matjord, men kan også øke risikoen for flom og andre naturkatastrofer, som ødelegger landområder og samfunn.

Hva betyr dette for fremtiden?

EU’s initiativ representerer et paradigmeskifte i hvordan vi ser på og behandler jord. Ved å innføre strengere regelverk for jordbeskyttelse, legger EU grunnlaget for en mer bærekraftig fremtid der landbruk, natur og klima kan sameksistere. Dette er avgjørende i en tid hvor vi står overfor en global matkrise og økende miljøutfordringer.

Men det er også viktig at land utenfor Europa følger etter. Jord er ikke en uendelig ressurs. Den må behandles med respekt og forsiktighet, og vi trenger internasjonale samarbeid og retningslinjer som sikrer at vi beskytter denne ressursen for kommende generasjoner.

Oppfordring til handling

Forbrukere, bønder, og politiske beslutningstakere må alle spille sin rolle i å beskytte jordsmonnet. Bønder kan adoptere mer bærekraftige praksiser som regenerativt landbruk, mens forbrukere kan støtte lokale produkter og kreve at jordressursene ivaretas på en skikkelig måte. Samtidig må vi alle presse på for at politikere implementerer og håndhever lovgivning som sikrer at jord blir behandlet med samme forsiktighet som vann og luft .

Rethink food skrev en meget god artikkel om dette tema for noen måneder siden.

Tilbake til bloggen