Vokser plantene i dampet jord?

Damping av jord er en miljøvennlig metode for å rense jord for skadelige organismer, inkludert ugress, sopp og skadelige mikroorganismer. Men hvordan påvirker damping egentlig veksten av planter, og hva skjer med jorden etter at den er blitt dampet? Svaret på dette er oppmuntrende for vi som er opptatt av å gjenvinne jordmasser.

Bilde 1 og 2: 4000 tonn med jord ble dampet av Dokka Entreprenør på Jevnaker i Norge sommeren og høsten 2024. I disse områdene vokser gress og trær allerede fint uten tegn til ugress. Foto: Benedikte Watne Oliver, Vegvesenet.

Ingen ugress i dampet jord

Gjennom omfattende testing av ulike typer jord, inkludert vanlig anleggsjord med tilsatt sand og myr, har det vist seg at ingen ugress overlever i dampet jord. I et nylig eksperiment gjennomført av SoilSteam International ble jorden dampet til henholdsvis 70°C og 90°C, før det ble plantet raigress i den. Resultatene viste tydelig at ugresset ikke spirte i den dampede jorden, mens det i kontrollen (udampet jord) vokste betydelige mengder ugress allerede etter to uker. Dette understreker at damping effektivt eliminerer ugresset og gir et rent underlag for planter som skal vokse.

Bilde 3: Fullt av ugress i ubehandlet jord etter kun noen få uker. Dampet jord forble svart hele sesongen.

Bedre vekstforhold i dampet jord

Men det er ikke bare fraværet av ugress som gjør dampet jord fordelaktig. Testene viste også at plantene som ble dyrket i dampet jord, vokste bedre enn de som ble dyrket i udampet jord. Spesielt raigresset, som ble plantet i dampet jord, viste en betydelig bedre vekst – både i høyde, tetthet og grønnfarge. Etter omtrent en og en halv måned hadde raigresset i dampet jord vokst 24 cm, mens det i den udampede jorden kun hadde vokst 16 cm.

Bilde 4: Raigress som er plantet i dampet jord (til høyre) vokser mye raskere og har en “sunnere” grønnfarge enn gresset som vokser i den ubehandlede kontrollen (til venstre).

Forbedret rotutvikling

Et annet viktig funn i testene var at plantenes røtter utviklet seg mye bedre i dampet jord. Når pottene med raigress ble tømt, viste det seg at rotsystemet var mer omfattende og bedre utviklet i den dampede jorden. Dette indikerer at plantene får bedre tilgang til næringsstoffer og vann i den dampede jorden, noe som fremmer sunnere vekst.

Bilde 5 og 6: Bildene viser tydelig at det har vært bedre vekst i gresset som har vokst i dampet jord (til høyre i begge bildene) kontra den ubehandlede anleggsjorden.

Konklusjon

Damping av jord er en svært effektiv metode for å eliminere ugress, samtidig som det gir planter bedre vekstvilkår. Raigresset i forsøket vokste raskere og tettere i dampet jord, og ingen ugress overlevde etter damping. Dette gjør damping til en ideell løsning for alle som ønsker å dyrke frukt, grønnsaker eller blomster uten å bekymre seg for konkurrerende ugress.

Tilbake til bloggen